15 Ocak, 2025

Dikkat, project pan sahası, girilmez!

 Merhaba Sevgili Okur,

Yeni bir challenge'a daha başlıyorum. Evi kocaman bir project pan sahasına dönüştürmemin bir sonucu olarak mutfağı da şantiyeye çeviriyorum. Buzdolabım da buzluk da pek dolu. Kavanozlarca konservem var, elbette hepsi bir an tüketmek için değil ama kış boyu tüketebilmem için düzenli olarak kavanozdan ürün kullanmam gerekli. Aksi halde önümüzdeki yaza da sarkıyor, ki geçen yıl öyle olmuştu. Yazın üstüne yenileri de eklenince yine nerelere sığdıracağımı bilemediğim kadar çok kavanozum oluyor. Buzlukta da smoothie için dondurulmuş meyveden ekmeğe, fırına atıp pişirilecek yemekten et ürünlere kadar pek çok kategoride malzeme var. Hem buzluktaki karışıklığı hiç sevmediğim için tüketmek istiyorum, hem de önümüzdeki haftalarda Samsun'a gideceğim için oradan getireceğim ürünlere yer açmak istiyorum. Bir de bakliyat, pirinç gibi ürünlerden de getiririm muhtemelen. Yani yer açmak istiyorum sevgili okur, yer!!


Bu projeye Samsun'dan döndükten sonra mı başlasam dedim önce ama no cheating!

Aslında ben planlı bir yemek planı oluşturan ve ardından markete giderek ihtiyaçları alan bir insan olduğum için mutfak konusunda kendimi maskaralar kadar sorunlu görmüyorum. Ama mutfakta da dolmalık fıstık, kuş üzümü gibi ürünlerde; maskaralarda olduğu gibi evde olduğunu unutma ve dursun diye alma hastalığına yakalanmışım. Bu yüzden evde fazlaca dolmalık fıstık ve kuş üzümü var, iç pilav yaptığım gün sayısı ise yılda bir elin parmağını geçmiyor.... Dolayısıyla önce yemek menüsü oluşturup sonra alışveriş yapma metodundan evdeki ürüne göre yemek menüsü hazırlama usulüne geçmeye karar verdim. Bu süreçte hiç alışveriş yapmamam mümkün değil, bu yüzden belli kurallar belirledim. Temel kural, ana malzemeyi evden kullanacağım, yardımcı malzeme satın alabilirim. İki örnekte çok güzel açıklanabileceğini düşünüyorum. Örneğin kısırın ana malzemesi köftelik bulgurken, yardımcı malzemeler maydonoz ve taze soğandır. Yani köftelik bulgur alamam ama yeşillik alabilirim. Bir diğeri, mantarlı makarnanın ana malzemesi, yani o yemeği o yemek yapan öğe, mantardır. Ama makarna da almayı düşünmüyorum açıkçası. Evde yeterince var ve çok sık yemiyoruz. Bu şekilde düşüneceğim yani. Sonuçta bulguru kaynatıp yemediğimiz için onu yemeğe dönüştürecek olan malzemeleri alabilirim.

Almakta serbest olduklarım:

  • Yardımcı malzeme (bu konuda dürüst olacağım, kendimi de seni de kandırmayacağım)
  • Limon
  • Yoğurt
  • Süt
  • Patates, soğan ve içine evden de malzeme koymak şartıyla taze sebze. 

Örneğin evde hiçbir malzemesi olmayan bir yemeği yapmaya karar vermek yerine, evdeki kuru börülceyi değerlendirmek için bir şey yapmaya karar verip, onun içinde yer alan elzem bir malzemeyi tedarik etme yoluna gideceğim.

25'inde Samsun'a gideceğiz ve öncelikle Samsun'a gidene kadar sürdürmek istiyorum. Bunda çok zorlanacağımı sanmıyorum çünkü evde pek çok şey var şu an. Ama çok uzun süre sürdürebileceğim bir proje de değil çünkü mantarlı makarna yemenin lüks olmadığını düşünüyorum. Aynı zamanda öz kaynaklarımla neler yapabileceğimi görmek, biraz yaratıcı davranmak ve kendimi zorlamak da istiyorum. Seni menülerimden de haberdar ederim sevgili okur!

Hiç yorum yok: