30 Mayıs, 2017

brokul

Harika ötesi bir brokoli-mantar sote yemeği yaptım. Dünkü un helvası rezaletinden sonra kendimi yeni yeni toparlıyorum. Tadına bakacağım ve güzel olmuşsa(ki olduğuna neredeyse emin gibi bir şeyim ama kanıtım yok) tarifini sizinle de paylaşacağım.

22:26
Brokoli ile yapılabilecek en lezzetli yemeklerden biri olmuştu; ama bence brokolinin üst lezzet sınırı oldukça düşük. Yine de tarifi buraya bırakıyorum; çünkü tekrar yaparken muhtemelen unutacağım, mantara su katıyor muyduk, brokoliyi haşlıyor muyduk yoksa kavuruyor muyduk.

Malzemeler:
6-7 çiçek brokoli.
7-8 küçük mantar. büyük olursa 5 de yeter.
Soğan
Salça
Tuz
Baharat
Sıvı yağ

Adettendir diye tuzu, yağı filan da yazdım; ama bence tariflerde malzemeyi şişirmekten başka şeye yaramayan aşırı işlevsiz bir bilgi. Herkes yemeğe en azından tuz koyması gerektiğini bilir.

Yapılış aşamasında soğanlar yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, üzerine önceden yıkanmış ve üzeri soyulmuş mantarlar eklenir. Mantarları jülyen doğramanız sizi bir #sunumönemlidir insanı yapacağı gibi, karikatürize edilen mantar şekline benzediği için, mantar yemeği yediğinizin sonuna kadar farkında olmanızı sağlayacaktır. Hasta olup tat alma duyunuzda kayıp yaşadığınız zamanlarda oldukça yarayışlı bir yöntemdir.


Jülyen doğranmış mantar.
#sunumönemlidir

Mantarlar kavrulurken bir yandan da brokolileri haşlamak gerekiyor; ama öldürene kadar da haşlamayın.(yemek tarifinde öldürmek deyimini çok seviyorum.) 10 dakika haşlansa yeter.


10 dakika kadar haşlanmayı bekleyen brokoli çiçekleri

Ben aslında yemek yaparken serbest stil takılınmasından, tarifin dışına çıkılmasından, eksik ya da fazla malzemeyle yemek yapılmasından pek hoşlanmam; fakat bir miktar da olsa yemek yapma nosyonuna sahip olmak beni çok değiştirdi. Örneğin şu an tarifini yazdığım yemeği internetten bulmadım. Bulduğum bir tarifi biraz değiştirdim. O yüzden haşlanmış brokolilerin suyunu döküp bir miktar tuz, bir yemek kaşığı kadar salça ile iki çevirim karıştırdım.(yazılı değil ama sözlü yemek tariflerinde çokça kullanılan bir gastronomi terimi) Bu esnada mantar ve soğanlarım da yeterince kavrulmuştu. Salçalı brokoli karışımını sotelenen mantarın üzerine ekleyip yine iki çevirim karıştırdım, altını kapattım ve kapağını da kapayıp kendi ısısıyla bir şeyler olmasını bekledim. Yani ısınmak gibi şeyler. Bu konuda bir terimim yok.

Baktığım tarifte üzerine yoğurt ekleyerek servis yapmıştı; fakat ben yoğurdu yanında yemeyi tercih ettim. 

Sonuç olarak karın doyurucu bir yemekti. Brokoli içeren bir yemeğe kesin yapın diyemem; fakat brokoli yiyecekseniz direkt haşlama yemekten iyidir. Yine yaparım ben mesela.

Neyse dostlar yediğim içtiğim benim olsun biraz da gezdiğim gördüğümü anlatayım. Kendime söz veriyorum ki bir sonraki postta Berlin yazısı yazacağım.



Hiç yorum yok: