Merhaba Sevgili Okur,
Biliyorsun ki insanın kendini tanıma süreci asla bitmiyor. Ben de 25 yıllık hayatımda bu süreci henüz tamamlayamadım ve kendimle ilgili asla varlığını tahmin edemeyeceğim ve fark edince derin hüzünlere girmeme sebep olan bir hususu keşfettim: Ben, ısrarla aynı imla hatasını yapan bir insanım.
Evet sevgili okur, yanlış duymadın. de/da'ların yazımını, ki'lerin yazımını sıklıkla tartıştık, ısrarla yanlış yazanlar hakkında kötü konuştuk ve gün geldi açıklamaktan vazgeçtik. Oysa ben bugün, 8 Haziran 2020 tarihinde aslında o güruha dahil olduğumu fark ettim.
Başa dönelim.
Türkçe'nin doğru bir şekilde yazılmasının ve konuşulmasının neden önemli olduğunu 21. yüzyılda konuşmanın yasak olması gerektiğini çünkü zaten anlaşılmış olması gerektiğini düşünüyorum. Söylemin kültür tarafından belirlendiği ve onu dönüştürdüğü ve bu yüzden seninle "Erkekler ve bayanlar" dememek zorunda olduğumuz konusunda hemfikir olduğumuzu biliyorum. Bu yüzden, bağlaçların doğru yazılması instagramda ekran görüntüsü olarak paylaşılan tivitlerle prim kasmaktan farklı sebeplerle de önemli. Ama bu derece ciddi konuları ne konuşmak ne de düşünmek istiyorum. (Bakın mesela burada da konuşmak kelimesinden sonra virgül koyasım geliyor. Ama ne.... ne bağlacı var ve bağlaçlar arasına virgül konmaz.) Zaten 5 saat içinde teslim etmem gereken 3 ödev var ve insanın kendi yazdığı şeyi yazım ve imla kontrolü için dahi tekrar okuması işkenceymiş.
Her neyse, konudan sapıyoruz; ama bahsettiğim ödevleri kontrol amacıyla tekrar okurken fark ettim ki, word'ün ısrarla altını kırmızıyla çizdiği bir imla hatam var: ile bağlacından sonra virgül koymak. Yazarken pek fark etmediğim bir hataydı, ve bağlacı ardından virgül koysam gözümü tırmalar ve hatamı fark ederdim; fakat ile o kadar sinsi ki virgül çok uyumlu görünüyor. İnsanın zihniyle oyun oynuyor ve adeta sen ile bağlacından sonra virgül koymamak bir yazım ve imla kuralıdır zannediyorsun. Oysa word'ün ısrarla düzeltmeye çalıştığı, hocaların görünce "bu ne abi ya ile'den sonra virgül mü konur, herkesi almayın bölüme" diyeceği bir hata yumağına dönüşüyorsun.
Galiba ben bir virgül bağımlısıyım.
Ama bilin bakalım başka kim virgül bağımlısı? Sağlık Bakanımız!
Bu bahsettiğim tiviti ekran görüntüsü şeklinde instagramda görmüşsünüzdür. Nedense tivitter en iyi instagramdan takip ediliyor. Bakanımız da son cümlede benzer bir gereksiz virgül kullanımı yapmış.
Koronayı da yeneceğiz, virgül bağımlılığını da!!
Sevgiler,
Didisko